Zelená střecha na váš rodinný dům

Blog

Dnes se budeme věnovat tématu, proč je skvělým důvodem si na svůj rodinný dům zvolit zelenou střechu. Jedná se o takzvanou vegetační zelenou střechu, která je vhodná pro ploché a mírně šikmé střechy. Zelená střecha má řadu pozitivních vlivů, jak na fungování vašeho domu, tak vašeho pozemku.

Tou největší výhodou je ochrana střešní krytiny před povětrnostními vlivy, slunečním zářením a mechanickým poškozením. Pokud na střechu umístíme vegetační substrát, bude fungovat jako ochranná vrstva, která slouží k prodloužení její životnosti. V případě, že dojde k poškození střechy, tato ochrana přispívá ke snížení nákladů na její opravu. Když jsou teplé letní dny, vegetační střecha chrání její konstrukci před prouděním slunečních paprsků do interiéru domu. A proč má vlastně zelená střecha i pozitivní vliv na prostředí pozemku? Zelená střecha snižuje prašnost prostředí a napomáhá zvyšování vlhkosti vzduchu v létě. Střecha se substráty také ovlivňuje akumulaci dešťové vody a tato voda je akumulovaná do vrstvy substrátu. Hromadění vody do této vrstvy má vliv na vsakovací objekty a snižují se tak jejich pořizovací náklady.

Od tohoto roku je výstavba zelené střechy podporovaná ze státního fondu životního prostředí a jedná se tak o zelenou úsporám pro váš rodinný dům.

Při umisťování substrátu je potřeba si dávat pozor a nesmí se používat zemina ze zahrady a ani zakoupený zahradnický substrát, který by pro střešní zahradu neobsahoval dostatek minerálních látek. Vždycky na vegetační střechu používáme druh rostlin, které chceme na této ploše pěstovat. Také se doporučuje u šikmých střech nad 10° vhodná minerální vlna na určitých místech.

Zvažujete zelenou střechu pro váš plánovaný rodinný dům? Určitě se jedná o unikátní řešení vaší střechy a má řadu výhod. Navíc rozhodně zaujmete a váš dům tak učiníte ještě výjimečnějším.

Istav Media, s.r.o.
19.12.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: