Střešní tašky nebo plechové krytiny na vaši střechu

Blog

Jedním z velice důležitých kroků při novostavbě vašeho rodinného domu je správný výběr střešní krytiny, která by byla ideální a měla všechny vlastnosti, které vyžadujete. Pojďme si říct, že každý materiál má jak své silné, tak slabé stránky. Nejvíce se investoři rozhodují mezi taškami a plechem.

Nejčastějšími střešními krytinami jsou pálené nebo betonové tašky. V současnosti se k výrobě těchto tašek používají nejrůznější směsi materiálů a formy, takže výběr je opravdu široký. Máte možnost si vybrat doslova z desítek odlišných vzorů. Nemusíte mít klasickou oranžovou pálenou tašku, ale dnes si už můžete vybrat z obrovské škály barev. Mezi nejoblíbenější povrchové úpravy střešních tašek patří takzvané engobované a glazované tašky.

Na druhé straně stojí plechová střešní krytina, která je populární kratší dobu než tašky, ale i tak její oblíbenost stále roste. Dalo by se říct, že je v mnoha ohledech bezkonkurenční. Mnohdykrát ani nedokážete rozeznat, jestli se jedná o tašku nebo plechovou krytinu, jak moc jsou si podobné.

Plech a tašky jsou ale rozdílné svými vlastnostmi. Jedná se zejména o rozdíl v hmotnosti a rozměrech. Plechová krytina se označuje jako „lehká krytina“, protože má menší tloušťku a hmotnost. Pokud je tedy střecha v horším stavu a nezvládá větší zátěž, je ideální volbou plechová krytina. I přes tento fakt plech vydrží nejdrsnější podmínky a povětrnostní vlivy. Taška je mnohem těžší a silnější materiál, proto není vhodná pro všechny typy krovů.

U velkoformátových plechových krytin je třeba si dávat pozor na to, aby nedošlo při manipulaci k jejich poškození. Klíčem je správná instalace těchto krytin na střechu. Měl by se také vyzdvihnout fakt, že plechové střešní krytiny minimálně zatěžují krov a snadno s nimi dosáhnete těsné střechy, protože jsou tvarovatelné. Tašky jsou ale mnohem odolnější a robustnější a disponují dlouhou životností, která často překračuje i 100 let. Je potřeba si zvolit kvalitní tašku, jinak je náchylná k poškození. Střešní tašky nejsou náročné na údržbu, a pokud si zvolíte například ty hliněné, připravte si více financí. Aby byla střecha správně osazena, musí probíhat složitější montáž nebo stavební úpravy.

Důležitým kritériem je také záruka a ta je jak u tašek, tak plechových krytin vyvážená. Samozřejmě máte možnost získat záruku na 30 let i na plechovou střechu. Nezapomeňte si ale správně přečíst záruční podmínky, protože při chybě v tomto postupu nemusíte na určité části střechy záruku získat.

Budete sázet na klasiku se střešními taškami nebo popřemýšlíte o plechu, který vám dokáže udělat podobnou službu a to za mnohem nižší cenu? 

Istav Media, s.r.o.
17.01.2024

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: