Systém na využití dešťové vody

Blog

Hospodaření s dešťovou vodou je dalším velice podstatným tématem, které by rozhodně nemělo být opomíjeno. Dešťová voda totiž dokáže nahradit až polovinu využívané pitné vody. Dopomáhá tomu, aby pitné vody nebyl nedostatek, a zároveň ušetříte finance na vodném. Pokud na svém pozemku využíváte uzavřený systém, kdy je voda čištěna a stále se využívá dokola, ušetříte i na stočném. Nádrže na zachycení dešťové vody vás můžou ochránit také před přívalovými dešti. Retenční nádrže můžou být také formou jezírka a tímto způsobem si můžete zpříjemnit okolí vašeho domu. Pokud se zaměříme i na negativní stránky dešťovky, tak není možné se na ni spoléhat celoročně. Zejména v období sucha jí nebudete mít dostatek.

Když se vrátíme k tématu pitné vody, její zásoby po celém světě dochází a některé části České republiky tento problém také sužuje, zejména v obdobích sucha. Přitom existuje snadné řešení tohoto problému. Průměrný Čech spotřebuje denně až 100 litrů pitné vody denně a ta by se dala nahradit například tou dešťovou. Důležité ale je nezapomínat na to, že pokud dešťovou vodu po využití stočíte do kanalizace, stočné stejně budete muset financovat. V tomto případě se doporučuje využívat takzvaná šedá voda, která se na pozemku recykluje a používá stále dokola.

Nabízí se též možnost získat dotace, když má dešťová voda využití i pro rodinné domy. Tento program se nazývá Dešťovka a jedná se o státní podporu. Další výhodou dešťovky je kvalitní péče o vaše rostliny, protože pitná voda obsahuje chlór a dešťová voda je tohoto zbavena. Pitná voda je tvrdá a na druhé straně dešťová voda je měkká a je vhodná pro používání domácích spotřebičů a nebude se vám zbytečně usazovat vodní kámen. Například pračka vám vydrží déle funkční a při splachování dešťovou vodou se vám nebude kámen usazovat v míse toalety a ani v trubkách.

K instalaci dešťovky jsou potřeba tzv. dvojí rozvody, které oddělují dešťovou a pitnou vodu. Je vhodné s instalací počítat již od začátku výstavby rodinného domu. Důležité je, se zaměřit na umístění nádrží, přes rozvod trubek až po instalaci čističky odpadních vod nebo systému, který pracuje s šedou vodou. Doporučené je retenční nádrže, kam bude svedena dešťová voda z okapů, umístit pod zem, kde tyto nádoby zbytečně nezamrzají a nezabírají místo na zahradě. Voda je čištěna přes filtry a pak je čerpaná z míst, kde je potřeba.

Při využívání dešťové vody si celkově zpříjemníte bydlení ve vašem rodinném domku.

Istav Media, s.r.o.
31.01.2024

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: