Podzemní a nadzemní nádrže na dešťovou vodu

Blog

V minulém článku jsme se věnovali tématu retenční nádrže na dešťovou vodu a jak je dobrá pro váš plánovaný rodinný dům. Jistě si kladete otázku, jestli je lepší si zvolit nádrž nadzemní nebo podzemní. Při tomto výběru je potřeba vzít v potaz podstatné parametry – objem, materiál retenční nádrže a také místo, kam nádrž hodláte umístit.

Nadzemní nádrž na dešťovou vodu se instaluje přímo nad úroveň země, a to vede k ušetření na zemních výkopových pracích. Umístění nadzemní nádrže na dešťovou si zvolíte sami, ale nutností je, aby byla blízko od střešního okapu. Také vás určitě napadl vzhled takové nádrže. Dnes už máte tak široký výběr, že může být na vaší zahradě nadzemní dešťovka příjemným doplňkem. Máte také možnost mít na zahradě více takových nádrží pro čerpání ještě většího množství dešťové vody. Na druhé straně jsou tu i nevýhody, kdy nadzemní umístění neprospívá kvalitě akumulované vody a pokud dostatečně nechráníte vodu v nádrži před slunečním zářením, přibývá bakterií a voda se tímto způsobem znehodnocuje. Během zimy voda u nadzemní dešťovky zamrzá a nemůžete ji tak čerpat.

Další možností je instalace podzemní nádrže na vodu. V tomto případě se výkopovým pracím nevyhnete a s tímto krokem je potřeba počítat. Díky podzemnímu umístění nádrže máte možnost vodu čerpat celoročně a nezamrzne vám. Ani nehrozí možnost, že by se akumulovaná voda zkazila, protože se nachází ve tmě a v nižších teplotách kolem 16°C. Dalším skvělým aspektem podzemní nádrže na dešťovou vodu je, že díky tomuto umístění opravdu značně ušetříte místo na pozemku. Nevýhodou zůstává pouze to, že instalace podzemní nádrže na pozemku musí být vzdálena alespoň dva metry od sousedního pozemku. Pokud je ale tato nádrž umístěna na pozemku, který je vaší zahradou, žádná regulativa se na instalaci nevztahují.

Příště se podíváme na typy podzemních nádrží a je opravdu z čeho vybírat.
Jaký druh retenční nádrže je pro vás zajímavější? Spousta výhod je na obou stranách.

Istav Media, s.r.o.
15.02.2024

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: