Proč si vybrat střešní okna pro vaše bydlení

Blog

Ještě zůstaneme u tématu oken a tentokrát si povíme něco víc o střešních oknech, a proč je vlastně potřebujete ve svém plánovaném rodinném domku. Střešní okna dopřávají prostoru v domě prosvětlení a proniknutí přirozeného světla do domu. Tato okna vám dopřejí mnohem větší komfort a mohou učinit prostor v domě prostornějším. Další velkou výhodou střešních oken je, že po jejich umístění se mnohem více zvýrazní malé místnosti a chodby v domě. Aby denní světlo správně pronikalo do místností, musí střešní okna zabírat minimálně deset procent podlahové plochy místnosti. Instalace střešního okna nabízí též čerpání solárního tepla a uspoříte tak na energiích. Střešní okna pomáhají při efektivním větrání, ochlazování a osvěžení vzduchu v domě a pomáhají také odvádět vlhkost z interiéru a nemusíte ani zapínat klimatizaci. Designově můžou střešní okna vylepšit vzhled domácnosti a být tak zajímavou součástí vašeho domu, která na první pohled zaujme.

Abychom se taky podívali na negativa u střešních oken, tak jsou vystavena extrémnějším klimatickým podmínkám a je potřeba, aby měla ideální izolační vlastnosti, jinak bude docházet ke kondenzování vlhkosti. V zimních měsících se může vytvořit ledová přehrada pod spodní hranou okna, kde zrovna neproudí vzduch. Při zamrznutí jdou střešní okna těžce otevírat a zavírat. Také si dávejte pozor na správné umístění střešních oken, nedoporučuje se je orientovat na jih. Abyste dosáhli rovnoměrného rozložení světla, je ideální využívat difuzní sklo nebo akrylátové zasklení, díky kterému budete mít v domě měkké osvětlení bez nepříjemného oslnění. Také může docházet k problémům při manipulaci se střešními okny, proto se doporučuje jednodušší automatické ovládání napojené na chytrou domácnost.

Pokud budete mít ve vašem domě instalovaná střešní okna, je potřeba také počítat s propouštěním tepla v létě a s tepelnými ztrátami v zimě. Abyste byli se střešním zasklením spokojeni, je potřeba dát pozor na výběr kvalitního materiálu, profesionální instalaci a také je potřeba efektivně větrat.

Zvažujete instalaci střešních oken? Vyberete si tak rozhodně unikátnější bydlení.

Istav Media, s.r.o.
30.11.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: