Vytápění uhlím

Blog

Zaměříme se na další velice podstatný bod při stavbě rodinného domu. Ráda bych vám představila novou sérii, která se bude zabývat výběrem správného zdroje energie pro vytápění domu. Máme spoustu možností vytápění, a to například kotli, tepelnými čerpadly, podlahovým vytápěním. V tomto článku přichází na řadu vytápění domu uhlím.

Častým argumentem, proč si lidé vybírají kotel na uhlí, je absence jiných alternativních možností. Toto platí zejména v menších obcích a odlehlejších oblastech, kde chybí například plynová přípojka. Dalším důvodem je rozhodně nižší cena uhlí oproti ostatním komoditám a v tom je tento způsob vytápění nejvýhodnějším. Velkou obavou, která je spojená s vytápěním domu uhlím, je ale jeho budoucí dostupnost a jeho případné zdražení z politických a environmentálních důvodů. Uhlí se ukládá ve sklepě nebo technických místnostech, protože při jeho manipulaci se hodně práší. Tomuto prášení můžete zabránit tak, že budete používat uhlí balené v pytlích.

V České republice není mnoho důvodů, proč by se od vytápění uhlím mělo upustit. Tuzemští výrobci kotlů na uhlí zvládli u svých produktů zvýšit jejich účinnost takovým způsobem, že je můžeme zařadit mezi ekologické zdroje tepla. Proto v tomto článku bereme v potaz pouze nové generace kotlů, které v současné době můžete pořídit. Vytápění vaší plánované výstavby rodinného domu automatickým kotlem na uhlí vás vyjde klidně jen na 15 000 Kč ročně. S moderními kotli na uhlí je možné jejich vytápění regulovat, optimalizovat a také ovládat na dálku.

Velkou nevýhodou využívání kotle na uhlí je jeho údržba. Velice důležitým krokem je uhlí doplňovat do zásobníku a dobře zásobník zavřít. Nesmí se zapomínat na vysypávání popela každý druhý den, protože popel je nedílnou součástí procesu spalování. Je také potřeba pravidelné čištění kotle, a to alespoň dvakrát týdně. Investoři, kteří mají například časově náročnou práci, tudíž vyberou způsob vytápění domu takový, který nebude potřebovat tolik starostlivosti.

Zaujala vás tato první část článku o alternativě vytápění domu kotlem na uhlí? V příštím článku této série se budeme věnovat vytápěním dřevěnými peletami, a jaké jsou jeho výhody a nevýhody.

Istav Media, s.r.o.
12.07.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: