Vytápění dřevěnými peletami

Blog

Je tu další část série o vytápění rodinných domů. Dnešním tématem bude vytápění domu dřevěnými peletami. Jak by se tedy daly v pár slovech vystihnout dřevěné pelety? Dřevěné pelety se vyrábí procesem lisování z odpadu při zpracování běžného dřeva. Jejich využívání je mnohem výhodnější než topení plynem nebo elektřinou a také šetří životní prostředí. Stále roste počet domácností, kde je tento zdroj tepla využíván. Když zvážíme poměr cena/výkon, jedná se o nejlepší nabídku vytápění na trhu a máte jistotu komfortního, plnohodnotného topení rodinného domu.

Dřevěné pelety patří mezi cenově nejvýhodnější a nehrozí, že by došlo k jejich vyčerpání jako u fosilních paliv. Rodinný dům vytopíte peletami zhruba za 20 až 30 tisíc ročně a průměrná spotřeba dřevěných pelet je 4 až 5 tun ročně. U nízkoenergetických domů se můžete vyšplhat i na mnohem nižší částku a spotřebu. Doporučovaná doba, kdy si dělat zásoby na vytápění vašeho domu je na jaře, protože tímto způsobem můžete ušetřit až 15 % z vašich financí než kdybyste si dělali zásoby na poslední chvíli těsně před zimní sezónou. Rozhodně ale nešetřete na kvalitě a pořizujte si pelety pouze kvality ENplus A1. Pokud topíte peletami, můžete též vzniklý popel využít jako výtečné hnojivo. Vzniklý popel můžete přidávat jak do kompostu, tak přímo na záhon.

Nejvíce využívanou jednotkou na vytápění dřevěnými peletami je peletový kotel, který pracuje na výkon kolem 20 kW. Obrovskou výhodou všech peletových kotlů je vysoká účinnost až 90 %, což znamená, že se při spálení menšího množství paliva získá více tepla. Další výhodou kotle na pelety je jeho obsluha, protože se například sám zapálí, také si sám přikládá palivo a navíc se sám vypíná. Také nemáte starosti s čištěním, protože dochází k automatickému čištění a vybírání popela. Palivo se do kotle dostane přes šnekový nebo pneumatický dopravník. Kotel na dřevěné pelety se dá též ovládat dálkově a je tedy vhodný pro všechny věkové kategorie. Dálkové ovládání vás také informuje o potřebě vysýpání popela, doplnění paliva, a kdyby došlo k poruše, budete vědět, že je potřeba opravy.

Zvažujete využití kotle na pelety do vašeho budoucího rodinného domu? V další části se můžete těšit na téma podlahového vytápění.

Istav Media, s.r.o.
27.07.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: