Vytápění podlahovým topením

Blog

Letní série o vytápění rodinných domů pokračuje s tématem podlahového vytápění a jeho výhodami a nevýhodami. Podlahové vytápění patří mezi nejmodernější a nejoblíbenější způsob topení rodinných domů. Využívá se zejména v novostavbách a při rekonstrukcích domů. Vytápění v podlaze se řadí k nízkoteplotním druhům topení, proto je většinou součástí nízkoenergetických domků. Při běžném způsobu vytápění se vytopí stěny obytného prostoru a teplota vzduchu je pak vyšší. Na druhé straně u podlahového vytápění se teplota rozloží rovnoměrně a tím pádem dochází k mnohem menší prašnosti a víření vzduchu v místnostech. Podlahové topení jsou buď trubky v podlaze, nebo elektrické topné kabely neboli rohože a fólie.

Mezi nespornou výhodu podlahového topení patří jeho sálavá složka, která ohřívá stěny a to vede k ohřevu vzduchu a je tak vytvořená vhodná vlhkost vzduchu v domě. Jedná se o optimální vlhkost vzduchu a ta se pohybuje mezi 45 do 55 %. Když podlahové vytápění srovnáme s radiátory, je tu velká výhoda v tom, že se vzduch v domě tolik nevysušuje. Podlahové topení řadíme mezi nízkoteplotní vytápěcí systémy rodinných domů a zahřívá vzduch v rozmezí od 22 do 25 °C. Nejvhodnějšími druhy vytápění, s kterými se dá podlahové vytápění zkombinovat, jsou například regulativní kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo solární systémy. Instalací a následným využitím podlahového vytápění ušetříme místo v domě a vytápěcí plocha je mnohem vyšší než u radiátorů. Díky sálavému teplu podlahového topení se ohřívají pevné předměty v místnostech, a tím dochází k následnému ohřevu vzduchu. K ohřívání vzduchu dochází i v místnostech s vysokými stropy.

Důležité je také vyzdvihnout, že podlahové topení je bezúdržbové. Zejména tedy v tom případě, že při instalaci dojde k odborné montáži a za použití pouze kvalitních materiálů. I když k ohřevu podlahy dochází delší dobu než u radiátorů, teplota vzduchu zůstává optimální ještě několik hodin i v případě odstavení tohoto zdroje tepla. Nejvhodnějšími podlahami, pod které je vhodná instalace podlahového vytápění jsou keramická dlažba nebo vinylové podlahy, protože mají výbornou tepelnou vodivost.

Nevýhodou využívání podlahového topení je jeho pomalá odezva, což znamená, že místnosti se vytápějí pomaleji než u radiátorového vytápění. Dalším důvodem, proč zvažovat tento druh vytápění je jeho vyšší cena a nutnost vypracování odborného projektu k jeho následné instalaci. Je také potřeba přemýšlet o vybavení pokoje, kde bude největší plocha podlahového topení, protože nábytek může bránit distribuci dostatku tepla do vzduchu.

Vybavíte svůj dům také podlahovým vytápěním? Jedná se rozhodně o investici, která se vám vrátí. V další části této série se můžete těšit na plynové kotle.

Istav Media, s.r.o.
15.08.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: