Vytápění kondenzačním plynovým kotlem

Blog

Mezi další nejvyužívanější způsoby vytápění rodinného domu je topení kondenzačním plynovým kotlem. Kondenzační plynový kotel využívá již dle svého názvu principu kondenzace. Během spalování plynu dochází ke spalinám, jejichž součástí je vodní pára. Tato pára v klasickém plynovém kotli odchází komínem, ale plynový kondenzační kotel ji ještě dokáže plně využít. Princip fungování kondenzačního kotle je jednoduchý, protože dochází k využívání odpadního tepla a díky tomu kotel dosahuje vyšší účinnosti než klasický plynový kotel. Kondenzační plynový kotel dosahuje účinnosti až 110 %, zatímco běžný plynový kotel jen 80-90 %. Princip kondenzace dokáže produkovat více tepla do rodinného domu.

Jak vlastně kondenzační kotel dosahuje své maximální účinnosti? Většina kondenzačních plynových kotlů správně funguje při teplotě vratné vody do 55°C a jedná se o nízkoteplotní vytápění. Teplota vratné vody se pohybuje kolem 35 °C. Při instalaci například podlahového topení ke kotli tohoto dosáhnete. Na druhé straně při napojení na radiátory by se plocha domu nemusela vytopit na požadované stupně nebo by voda musela mít vyšší teplotu. Aby plynový kondenzační kotel správně fungoval, je velice důležitým faktorem, aby byl dostatečný přívod vzduchu.

Jedná se o nejvyužívanější technologii vytápění rodinných domů zemním plynem. Tento kotel je správně využit, pokud je využíván celý rozsah jeho výkonu. Při výběru správného kotle je důležité myslet na jeho následnou regulaci. Regulace slouží k reakci na teplotní výkyvy a udržuje optimální teplotu v domě. Dalším zajímavým faktem je, že běžná domácnost spotřebuje ročně při využívání běžného plynového kotle plyn zhruba kolem 30 000 Kč a při využívání plynového kondenzačního kotle se ušetří až 6 000 Kč na spotřebě plynu.

Také by bylo vhodné zmínit i nevýhody využívání tohoto kotle. Patří sem nutnost odpadového sytému pro odvod kondenzátu. V domácnostech se za rok nastřádají litry kondenzátů, proto je potřeba vybudovat odpad v místnosti, kde se kotel nachází nebo musí být nainstalován správně komín, aby kondenzát zbytečně neodkapával. Pak je též potřeba každoročně podstupovat prohlídky kotle, aby byl jeho chod v optimálním režimu. Je rovněž nutné správně kotel nastavit na požadované teplotní režimy, aby se zpětně získávalo teplo z vodní páry spalin.

Dali byste přednost vytápění rodinného domu tímto způsobem? V další části této série se můžete těšit na téma tepelných čerpadel.

Istav Media, s.r.o.
02.09.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: