Vytápění tepelným čerpadlem

Blog

V naší sérii o hlavním zdroji tepla rodinných domů jsme si vyjmenovali již pěknou řádku způsobů vytápění. Jedno z nejoblíbenějších a nejvíc využívaných způsobů topení je tepelné čerpadlo. Tato alternativa investory láká čím dál tím více, hlavně díky nízkým provozním nákladům a také díky tomu, že 75 % tepelné energie čerpá z okolního prostředí a pouze 25 % z elektrické sítě.

Tepelná čerpadla jsou nejmodernější způsob vytápění rodinných domů. Jednoduše se obsluhují, úplně snadno se kombinují s jinými topnými systémy, jako jsou například elektrické kotle nebo fotovoltaika a je tu též možnost je využívat i na chlazení domu. Největší předností právě tepelných čerpadel jsou nízké náklady na vytápění, a to z toho důvodu, že využívají obnovitelné zdroje energie a nejedná se o zemní plyn nebo fosilní paliva. Přispívají tak ke snižování emisí CO2. Energie odebíraná ze vzduchu nebo ze země není vůbec zpoplatněná. U tepelných čerpadel platíme pouze za elektřinu, která je potřebná na pohon zařízení.

Dalším důvodem, proč si investoři vybírají tepelná čerpadla do svých domků je ten, že jejich provoz je zcela nenáročný z hlediska údržby a obsluhy. Poté, co chod tepelných čerpadel nastaví odborníci, už tepelná čerpadla pracují samostatně a můžete je ovládat díky mobilním aplikacím i na dálku. Máte také možnost si vybírat z více typů tepelných čerpadel a přizpůsobit tak své čerpadlo podmínkám domu, ve kterém budete bydlet.

Tepelná čerpadla mají i své nevýhody a mezi ně patří například vyšší pořizovací náklady. Více financí investujete do tepelného čerpadla země/voda a voda/voda, a to kvůli realizaci vrtů nebo výkopu studní. Na druhou stranu se ale tyto vstupní náklady investorům rychle vrátí díky levnému provozu a možnosti využití státních dotací. Odlákat investory od koupě tepelných čerpadel může také důvod hlučnosti, ale v současnosti existují i tiché modely. Pokud se rozhodnete využívat tepelné čerpadlo typu voda/voda, tak jeho zdroj energie využívá energii podzemní nebo říční vody a na to je potřebné úřední povolení.

Zvažujete při realizaci vašeho vysněného rodinného domu využívat jako hlavní zdroj tepla právě tepelné čerpadlo? Je tu opravdu celá řada výhod, proč takové rozhodnutí učinit. V příští části série o vytápění rodinných domků se podíváme na fotovoltaické panely a jejich výhody a nevýhody.

Istav Media, s.r.o.
18.09.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: