Jak je důležité zateplení domu

Blog

Znáte pravé výhody, proč je dobré si udělat zateplení domu?  Vyplatí se finančně správné provedení izolace? Rozhodně ano! Při správném provedení znatelně ušetříte. V první řadě nezapomínejte na velkou úsporu energií. Při správném zateplení můžete ušetřit 30–60 % nákladů na celkové vytápění domu v zimních měsících. Dokonce i v letním období ušetříte za klimatizaci, protože izolace má vlastnosti udržet chlad v domě. Počáteční vklad za zateplení se vám zanedlouho vrátí a další roky už jenom dále šetříte na spotřebě energií. Pokud máte nainstalovaný certifikovaný systém z pěnového polyesteru nebo z minerální vlny, tak jste též chráněni proti požáru. Existují i další výhody, které vám ukáže až čas jako například delší životnost fasády, které způsobují teplotní výkyvy. Zateplení domu zamezuje dlouhodobějším vlivům, jako je slunce, vítr, déšť a smog. Váš dům zůstane déle funkční.

Jednoduše si vysvětlíme, jaké máte možnosti z výběru materiálu na správné zateplení. U nás se nejčastěji používá kontaktní zateplovací systém, který je velmi snadný na celkovou montáž zateplení a je případně nejlepším výběrem pro novostavby či rekonstrukce domů. Jeho charakteristickým rysem je souvislé zateplení bez tepelných mostů a finančně je výhodnější než větrané systémy. Tento systém má jasné parametry skladeb výrobků, které se musí dodržet. U tohoto systému naleznete ustanovený výpis materiálů, které jsou zapotřebí k jeho instalaci.

Další variantou je větraná fasáda, která je určená pro domy s vyšší vlhkostí. Tento systém se vyznačuje tím, že je mezi svrchním pláštěm a izolací mezera. Díky tomuto provedení může vlhkost z povrchu izolace samovolně unikat a nepronikne do zmiňované konstrukce. Větraný systém má i další benefity v podobě rychlého procesu montáže než u kontaktního zateplovacího systému. Máme možnost uskutečnit montáž kdykoliv během roku. Dokáže i srovnat velké nedostatky v podobě nerovností původní fasády. Posledním důležitým bodem je, že dokáže tlumit vnější i vnitřní hluk.

Ujasníme si ještě rozdíl mezi bílým a šedým polyesterem a minerální vlnou. Bílý fasádní polyester je charakteristický svou pevností, velmi dobře se s ním pracuje a z těchto variant je to nejlevnější způsob zateplení. Šedý polyester je vylepšený tím, že navíc obsahuje příměs grafitu. Ten napomáhá ke zlepšení tepelně-izolačních vlastností až o 20 %. Minerální vlna má jednoznačnou výhodu v paropropustnosti a dokonce mnohem lepší akustické vlastnosti než zmiňované polyestery. Jejím dalším charakteristickým rysem je nadměrná požární odolnost. Bohužel nevýhodou je vyšší finanční náklad na realizaci tohoto zateplení.

Velice důležitým prvkem při zateplování domu je také izolace střechy. Tato izolace zabraňuje únikům tepla a šetří energii na výtápění rodinného domu. Jedná se o podstatnou investici, která zvyšuje energetickou účinnost domu.

Pomohli jsme vám se začátečním rozhodnutím při výběru zateplení?

 

Krásné nové výstavby,

 

Přeje Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
27.06.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: