Druhy oken na rodinný dům

Blog

Dnešním tématem budou vhodná okna pro novostavbu vašeho rodinného domu. Máte na výběr z více druhů a těmi jsou okna plastová, dřevěná, hliníková nebo dřevohliníková. Nejvyužívanější jsou plastová okna, která jsou lety prověřenou a osvědčenou variantou. Tato okna jsou vyrobená z PVC nebo z recyklovaného PVC granulátu a jednou z největších výhod je to, že jsou bezúdržbová. Na druhé straně se ale plastovým oknům může přičíst jako negativum jejích nepřirozený vzhled, který nemusí se všemi fasádami ladit. Ten se dá však změnit díky laminaci, při které jsou použity barevné fólie s desítkami barevných možností a můžete si také vybrat imitaci dřeva nebo kovu. Připravte si ale finance navíc, tyto úpravy jsou nákladnější. Plastová okna mají úžasné tepelně izolační vlastnosti a jsou cenově bezkonkurenčně nejvýhodnější.

Další možností jsou dřevěná okna na vaši plánovanou novostavbu rodinného domu. Jedná se o takzvaná eurookna a na výrobu se nejvíc využívá materiál jako smrk, dub nebo borovice. Dřevěná okna se vyrábějí tedy pouze z přírodních materiálů a jedná se o eurohranoly. Okna ze dřeva mají specifický vzhled a vyznačují se viditelnou kresbou dřeva. Dalo by se říct, že se hodí pro všechny typy rodinných domů. Jejich hlavní nevýhodou je jejich každoroční údržba. Doporučuje se pravidelně je umývat a natírat je speciálním přípravkem, který zoceluje trhliny a zabraňuje tomu, aby pronikala vlhkost dovnitř domu. Tepelně izolační vlastnosti jsou dost podobné jako u plastových oken. Cenově se dřevěná okna rozhodně nevyplatí tolik jako ta plastová, protože jsou dražší zhruba o jednu třetinu.

Pak tu máme také hliníková a dřevohlínková okna. Hliníková okna jsou vyrobena z hliníkových profilů a jejich hlavní součástí jsou vzduchové izolační komory. Největší výhodou hliníku je jejích pevný a odolný materiál, který nevyžaduje žádnou údržbu. Okna z hliníku můžete mít v různých barevných provedeních. Tepelně izolační vlastnosti jsou na vynikající úrovni vzhledem k vysoké ceně těchto oken. Dřevohliníková okna jsou někde uprostřed mezi dřevěnými a hliníkovými okny. Zvenku jsou tato okna osázená hliníkovým rámem a ten zajišťuje jejich odolnost. Dřevěný vzhled je viditelný zejména v interiéru domu a dřevo zajišťuje tepelně izolační funkci. Tato okna jsou dražší než plastová a dřevěná.

Máte už jasno v tom, jaká okna si pro vaši plánovanou novostavbu vyberete? V dalším článku se zaměříme na typy skel u oken.

Istav Media, s.r.o.
01.11.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: