Rekuperace

Blog

Dalším slibovaným tématem, kterému se budeme tentokrát věnovat, je rekuperace tepla v rodinných domcích. U rekuperace tepla se jedná o rovnotlaké větrání pomocí rekuperační jednotky. Takové větrání domů se nejčastěji využívá v nízkoenergetických nebo v pasivních domech. Rekuperaci se nejlépe daří ve zděných domech nebo dřevostavbách, protože mají těsná opláštění a nedochází tak k úniku tepla.

Pomocí rekuperace se využívá teplý, znečištěný vzduch z místnosti a ten je potrubím odváděn do rekuperační jednotky. Tento vzduch se následně přes výměník dostane do místnosti a už jde o čerstvý, venkovní vzduch. V létě rekuperační jednotka dům naopak ochlazuje. Tento jev se nazývá rovnotlaké větrání.

Abychom si mohli rekuperaci představit, můžeme ji svou velikostí přirovnat k lednici. Nejlepší umístění pro rekuperační jednotku jsou teplejší místa v domě, jako jsou například prádelny nebo technické místnosti. Uvnitř rekuperace je přívodní a odvodní část, které pojí rekuperační výměník. Dále se v rekuperaci nachází ventilátor a vzduchový filtr, který je nutný pravidelně měnit. Nejvhodnější velikost rekuperace je ovlivněna velikostí a dispozicí rodinného domu. Ke zvážení také patří volba mezi lokální nebo centrální rekuperací. Lokální rekuperace je nejvhodnější pro domy již postavené, nebo když je dům v rekonstrukci. V tomto případě jsou rekuperační jednotky zabudované rovnou do obvodových zdí domu. Centrální rekuperace je vhodná při realizaci novostavby rodinného domu a rekuperační jednotky se musí zanést již do projektové dokumentace. Výstavba domu této inovaci musí být kompletně přizpůsobena.

A jaké jsou vlastně výhody a nevýhody rekuperace vzduchu? Tou největší výhodou je vysoká kvalita vzduchu v obytných místnostech domu. Rekuperace právě slouží k tomu, že je vzduch zbavován veškerých škodlivých látek z ovzduší. Tímto využíváním také snižujeme tepelnou ztrátu větráním, tím pádem se ušetří při poplatcích za vytápění domu. Rekuperační jednotka také zamezuje vzniku plísní a redukuje vlhkost v domácnostech.

Na druhé straně mezi největší nevýhody pořízení rekuperace patří právě investiční náklady. Investoři musí tak počítat s tím, že pořízení kvalitní rekuperační jednotky může stát přes 100 000 Kč. Levnější varianty můžou mít mnohem nižší účinnost. Také je potřeba myslet na častou výměnu filtrů a čištění této jednotky. Pokud by se tento krok zanedbal, snížila by se účinnost rekuperace vzduchu.

Využívání rekuperace doporučujeme v tom případě, že chcete mít kvalitní vzduch v místnostech a stojíte tak o komfortní bydlení. Dalším tématem bude správný výběr oken na rodinné domky.

Istav Media, s.r.o.
16.10.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: