Dotace

Zpět na úvod

Dotace


Vzhledem ke koronavirové pandemii a legislativním změnám se situace kolem dotací může velmi rychle měnit. V této části proto přinášíme pouze základní informace a obecnější rady, které vám pomohou do světa dotací nahlédnout. Aktuální dotace vždy řešte v době, kdy se pro realizaci projektu rozhodnete.


Na jaké dotace mohu při stavbě domu dosáhnout?

Pro ty, kteří začnou do roku 2022 stavět, je nejpopulárnější Nová zelená úsporám (dále jen NZÚ).
Za dobu svého trvání prošla spousta změnami a další také lze očekávat. Zajímat by vás měla zejména tato dotace:

Dotace na celý dům za splnění podmínky pro pasivní domy

Dříve bylo možné čerpat dotaci na pasivní domy, teď je to i na ty nízkoenergetické. Dotaci 200 000 Kč můžete získat, pokud plánujete stavbu se systémem řízeného větrání (rekuperace). Na pasivní domy je dotace 350 Kč a až 500 tisíc korun lze získat, doplníte-li novostavbu o další systémy obnovitelných zdrojů energie.


Obecný postup pro získání dotace

Žádost o dotace dokáže být překvapivě jednoduchá a určitě se vyplatí o ni zažádat. O dotace se žádá elektronicky pomocí formuláře. Zažádat si můžete před zahájením stavby, v průběhu i po dokončení stavby. Konkrétně NZÚ lze žádat do konce roku 2022 nebo do rozdělení peněz.


Odpovědi na nejčastější dotazy:

  1. Má smysl o dotaci vůbec žádat?

V první řadě si musíte ujasnit, zda na dotaci vůbec budete mít finance. S dotací se spojuje spoluúčast na projektu. Nejprve si zaplatíte celou částku sami a peníze na účet obdržíte až poté, co řádně doložíte, že jste je použili dle pravidel pro získání dotace.

      2. Budu potřebovat nějakého specialistu?

Ano, energetické hodnocení může vypracovat pouze energetický specialista, který je držitelem oprávnění dle zákona o hospodaření s energiemi.


      3. Jak dlouho to celé potrvá?

Jakmile odešlete veškeré potřebné podklady, Státní fond životního prostředí ověří jejich kompletnost a správnost, což zabere zhruba tři týdny. Další tři týdny trvá ověření technických požadavků. Při nedostatcích jste upozorněni e-mailem a na odstranění závad máte 30 dní. Je tu také možnost žádosti o prodloužení tohoto procesu.

      4. Kdy dostanu peníze?

Jestliže jsou všechny práce v pořádku, doložte realizaci projektu domu. Jakmile fond schválí doložení realizace, obdržíte peníze na účet do tří týdnů.

 

Bc. Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
20.12.2022

Objednávka katalogu zdarma

Kontaktní údaje pro zaslání katalogu

* e-mail pro zaslání e-booku
* telefonní číslo pro ověření adresy zaslání tištěného katalogu