Před návštěvou projektanta

Blog

Potřebné kroky před návštěvou projektanta


Jak vybrat správného projektanta

Vybrat dobrého projektanta je alfou a omegou celého stavebního projektu, a proto je potřeba si vyhradit dostatek času na tento úkon. Základním krokem je projít si nabídku projektantů na internetu a nenechat se zlákat podezřele nízkými cenami. Potřeba je být obezřetný a zaměřit se při vyhledávání na následující kroky:

1.) Kolik let projektant působí na trhu a jaké má reference?

Zkušenosti hrají ve prospěch každého a u projektantů to platí dvojnásob. Zkušený projektant již navrhl velké množství domů, tudíž má dost zkušeností s řešením praktických problémů. Tento projektant je schopen odpovědět na nejčastější otázky, protože se s podobným problémem jistě již setkal.
Nejlepší reklamu, jakou můžou mít dobří projektanti, jsou spokojení zákazníci. Chloubou těchto projektantů jsou na jejích stránkách fotografie realizovaných domů a pochvalné reference.

TIP od pana Maňase: Po domluvě někteří projektanti dokonce nabízí možnost spojit se s majitelem stavby, který vás domem provede. Získáte tak konkrétní informace o průběhu jejich spolupráce a vytvoříte si reálnější obrázek o nabízených službách.

2.) Kolik domů projektant celkem postavil? Kolik domů postaví za rok?

Reference jsou důležitým kritériem pro výběr služeb určitého projektanta, ale na co si také musíme dávat pozor je to, kolik domů projektant reálně navrhl a kolik jich zvládne navrhnout za rok.

3.) Nabízí projektant vzorový dům k náhledu?

Větší projekční kanceláře mají k dispozici vzorový dům, kde máte možnost se porozhlédnout a udělat si obrázek o tvorbě projektanta. Jedná se o konkrétní ukázku jejich tvorby a rozhodně doporučujeme takový dům navštívit. Je tady možnost, že se vám tento konkrétní návrh zalíbí a rozhodnete se přímo pro něj nebo z něj budete vycházet při tvorbě vlastního plánu. Pokud chcete více inspirace pro to, jak by měl vás dům vypadat, neváhejte si objednat katalog typových projektů rodinných domů zdarma.

 

Co je dobré vědět před návštěvou projektanta?
 

Vaše finanční možnosti

Před jakoukoliv větší investicí si velmi dobře zvažte své finanční možnosti. Zjistěte si, kolik peněz máte okamžitě k dispozici a na jak vysoký úvěr můžete reálně dosáhnout. Pokud máte přehled o svých financích, tak víte, jaký dům si můžete dovolit. Vždy je proto vhodné počítat s rezervou.

Lokalita a stavební místo

Jedna z prvních věcí, na kterou se vás projektant určitě zeptá, je stavební parcela. Velkým plusem je, když už máte stavební pozemek zakoupený a můžete tak dát k dispozici konkrétní situaci. Pokud máte vyhlédnutou pouze lokalitu, projektant si ověří, jestli v ní nejsou nějaká stavební omezení. Největší překážkou pro možnou realizaci domu na pozemku je chráněná krajinná oblast. Správnou projekční kancelář můžete navštívit i v tom případě, pokud ještě nemáte stavební pozemek vybraný. Dobrý projektant Vám s výběrem vhodného pozemku rád pomůže.

Vhodné otázky před schůzkou s projektantem

1. Jak velký chci dům? Kolik chci místností?

2. Dávám přednost přízemnímu nebo patrovému domu?

3. Budu potřebovat garáž a jiné technické místnosti?

4. Chci podsklepený dům?

5. Kolik místa má zabrat dům a jak velké místo zbude na zahradu?

6. Vybral jsem si projekt v katalogu nebo chci svůj vlastí na míru?

 

Vlastní amatérský návrh

Před návštěvou projektanta si nakreslete vlastní amatérský návrh domu. Dobrou radou je začít se svými hrubými představami a ty postupně přenést na papír. Počáteční představa je pouze ilustrační. Až budete mít v hlavě reálnější obrysy, nakreslete je na milimetrový papír. Vhodný finální návrh se skládá z nákresu každého patra, zastavovacího plánu a jednotlivých pohledů domu. Více se můžete inspirovat v našem katalogu.

 

Zastavovací plán

Zastavovací plán zobrazuje situaci na pozemku, jsou na něm vyobrazeny příjezdové cesty, inženýrské sítě a všechny stávající stavby.

Pohledy domu

Rozkreslete, jak by měla vypadat čelní strana domu, která je ve většině případů naproti silnici. Stejně důležitý je i pohled zezadu, kam nejspíš budete situovat terasu.

Jednotlivá podlaží

Nakreslete jednotlivá podlaží včetně místností a věnujte každému podlaží vlastní papír. Důležité také je pečlivě okótovat jednotlivé nákresy pro lepší přehlednost.

 

Rozhodně se nemusíte stydět za svoje nákresy. Nikdo od vás neočekává profesionální kvalitu. Skutečně jde jen o vaši představu, se kterou bude projektant dále pracovat.

 

Bc. Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
05.12.2022

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: