Výběr projektu

Zpět na úvod

Výběr projektu
 

Výběr projektu by se měl odvíjet podle vašich základních požadavků, které jste si již vytvořili před návštěvou projektanta. Ujasněte si, v jakém stylu by měl být váš dům postaven. Promyslete si, na co dům potřebujete a jaký styl života máte nejen teď, ale jak budete žít také v budoucnosti. Hledáte svoje první bydlení a budete v něm vychovávat svoje děti nebo děti už odešly a chcete menší dům jen pro sebe? Budete v domě zároveň podnikat nebo v něm budete jen bydlet? Toto jsou pouze základní aspekty výběru projektu. Co ale bude vyhovovat právě vám, víte nejlépe pouze vy sami.

Pan Maňas z architektonické kanceláře Křivka přináší několik dalších informací z praxe týkajících se výběru projektu: „V první řadě se investor rozhodně musí smířit s tím, že ne vždy se mu podaří postavit 100% to, co si vysnil. Ať už z důvodů financí, kdy velikost domu není v reálném měřítku rozpočtu nebo kvůli limitu a omezení okolní zástavbou či územním plánem. V průběhu života se samozřejmě způsob a potřeby každého mění, a proto je potřeba zvážit maximum možných scénářů. Výsledný mix by měl obsahovat funkční dispozici, formu a vzhled dle vkusu investora. Stavba musí být reálně financovatelná při výstavbě a také provozních nákladech při bydlení.“

 

Výhody a nevýhody typových projektů

Typový projekt naleznete nejspíš v nějakém katalogu rodinných domů. Přesně takový katalog si neváhejte zcela zdarma objednat přímo od nás. Právě typový projekt vás přivede do konkrétní projekční kanceláře.

 


Výhody typových projektů

Typový projekt ocení nerozhodní lidé bez jakékoliv představy. Typových domů již bylo postaveno několik a již jsou vychytané nejčastější nedostatky. Dalo by se říct, že projektanti mu již důvěřují, proto se nachází v jejich portfoliu. Projektant nad ním netráví tolik času a cena bude o něco nižší.


Nevýhody typových projektů

Univerzální prototyp domu se hůře přizpůsobuje konkrétnímu pozemku. Ve finále nemusí vybraný typový dům vůbec sedět na pozemku
a nepůjde jej realizovat. Většina projekčních kanceláří nabízí úpravu typového projektu na míru a někdy je tato služba také zpoplatněna.

 

Výhody a nevýhody individuálního projektu

Individuální projekt rodinného domu je vytvořen přesně na přání zákazníka podle jeho nákresů a požadavků. Jde především o dvougenerační domy, objekty spojené s podnikáním nebo jiné atypické stavby. Individuální projekt dokáže také vyřešit výstavbu v terénu komplikovanějších pozemků, a to s cílem co nejefektivněji využít dostupného místa.

 


Výhody individuálního projektu

U individuálního projektu dostanete dům přesně vytvořený na míru, který je uzpůsobený dispozicím konkrétního pozemku. Individuální návrh zohledňuje inženýrské sítě, polohu ostatních domů a plně se přizpůsobí zákazníkovi.


Nevýhody individuálního projektu

Na druhou stanu musíte u individuálního projektu počítat s delší dobou zpracování a vyššími náklady. Řešení projektu investorovi přímo na míru vždy vyžaduje citlivý přístup a podle toho se odvíjí i cena.

 

Aktuální trendy v projektech domů


Typ domu

Velmi často se nyní navrhují domy typu bungalov. Jde o menší jednopatrové stavby s terasou, které mají místnosti rozložené kolem obytného jádra. Dvoupatrové domky mají dole společenské místnosti a nahoře jsou ložnice a dětské pokoje. Ač se to na první pohled nemusí zdát, cena dvoupatrových domků je nižší, protože stavba základové desky u bungalovů je nákladnější než stavba druhého podlaží.

Dispozice a velikost

Při realizaci rodinných domků je nejžádanější dispozice 4+kk a 5+kk. Často nezáleží na velikosti samotného domu, ale na skladbě místností.

Materiál

Současná doba nahrává moderním stavebním materiálům. Je nutno říct, že žádný z materiálů není lepší než ty ostatní, protože každý materiál má své klady a zápory. Jedno je však jisté, některé projekční kanceláře jsou zaměřeny třeba jen na dřevostavby, proto je důležité si vybírat svého projektanta podle preferovaného materiálu.

Nízkoenergetické domy

Se vzrůstajícími cenami energií roste i poptávka po úspornějších domech. Takzvané nízkoenergetické domy mají náklady na vytápění mezi 15-50 kWh/m2. Těchto hodnot je dosaženo kvalitním návrhem a provedením konstrukcí. Vyšším stupněm jsou pasivní domky a nově i nulové domy, které počítají s minimální spotřebou energie. Čím má stavba nižší spotřebu, tím více roste cena výstavby, protože musí být použity kvalitní materiály. Více o nízkoenergetických domečcích se dozvíte v našem katalogu.


Bc. Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
05.12.2022

Objednávka katalogu zdarma

Kontaktní údaje pro zaslání katalogu

* e-mail pro zaslání e-booku
* telefonní číslo pro ověření adresy zaslání tištěného katalogu